Povijest dječjeg vrtića "Bambi" Vrbovsko - Dječji Vrtić Bambi Vrbovsko | službene web stranice

Idi na sadržaj

Povijest vrtića Bambi Vrbovsko

Predškolski odgoj na našem području započeo je 7.11.1977. godine u tadašnjim Srpskim Moravicama, važnom željezničkom čvorištu i otvaranjem poduzeća „Cromos“ javila se potreba za otvaranje prvog vrtića. Organiziran je poludnevni boravak( 7 satni ), jedna mješovita skupina, sa 16 ero djece u adaptiranom prostoru O.Š. „Bratstvo-jedinstvo“. Godine 1983. organiziran je cjelodnevni 9 satni boravak djece i rad sa dva odgojitelja. Dječji vrtić“Lovorka Kukanić“ Vrbovsko otvorio je svoja vrata 1.03.1981 godine. U sklopu O.Š.“Srđan Uzelac“ Formirane su dvije skupine sa 30-ero djece i zaposlena tri odgojitelja. 1.11.1999. godine naš vrtić dobio je naziv Dječji vrtić „Bambi“ Vrbovsko, formiran kao samostalna, novoosnovana ustanova, čiji je osnivač Grad Vrbovsko. Rad ustanove provodi se na dvije lokacije u matičnom vrtiću Vrbovsko i Područnom odjelu Moravice.


Povijesne crtice odgojno-obrazovnog rada od 1999 godine do danas.

Ped.god. 2020/2021
Pedagoška 2020/2021. godina bila je obilježena posebnim epidemiološkim mjerama zbog epidemije COVID-19 bolesti. Ona je bila i razlog zatvaranja vrtića, odlukom osnivača, od 2.11.2020. – 16.11. 2020. godine. Iako smo radili pod posebnim mjerama odgojno obrazovni rad odvijao se normalno. Upisano je bilo 47 – ero djece od toga 39 – ero u Vrbovskom u dvije mješovite skupine i  8 – ero djece u PO Moravice. Odgojitelji su sa djecom radili na projektima i temama: „Mali meteorolog“, „Slikovnica i ja“, „Promet“, „Zdrava hrana“; „Godina,mjesec,tjedan“, „Lutka“, “Promet nije šala“,“Obitelj“; „Moje mjesto Moravice“, „Željeznica“, „Livada“. Na nivou svih skupina obilježili smo sve važije datume tijekom godine, a posebno smo 1.travnja proslavili 40. rođendan našeg vrtića uz poklone osnivača (majice i voće). Snimke našeg slavlja proslijedili smo roditeljima putem Viber grupe. U skladu s epidemiološkim mjerama za svaku skupinu organizirali smo poludnevni izlet. Skupine „Cvjetići“ i „Medvjedići“ bili su u kazalištu u Rijeci te šetnji gradom, a skupina „Bambići“ PO Moravca u Karlovcu je posjetila Aquatiku – slatkovodni akvarij. Prije odlaska na kolektivni godišnji odmor svečanim ručkom i druženjem djece oprostili smo se od budućih školaraca.
Ped.god. 1999/2000
U toj pedagoškoj godini, točnije 1.11.1999. Registrirani smo kod Trgovačkog suda u Rijeci za ravnatelja je imenovana Diana Tkalčević. Redovnim 9-satnim programom bilo je obuhvaćeno 27-ero djece. Ova godina značajna je u osnaživanju suradnje s roditeljima kroz organiziranje radionica. Zajednički s djecom izrađivali su novogodišnji nakit i čestitke. Prodajnom izložbom i zarađenim novcem kupili smo razne sadnice cvijeća. Radnom akcijom uredili smo prilaz vrtiću.
Ped.god. 2000/2001
Proslavili smo 20-ti rođendan matičnog vrtića. Okupili smo prvu generaciju polaznika i zajedno s tetama odgojiteljicama i tetom kuharicom prisjetili se sretnog djetinjstva i lijepih trenutaka provedenih u vrtiću. Veselo druženje nastavili smo u Domu kulture gdje su sadašnji vrtićanci pripremili prigodan program. Njihovim novčanim prilogom kupili smo „Dijaprojektor“. Donacijom tate Željka Glavića koji je invalid domovinskog rata  kupili smo pomagala za tjelesnu i zdravstvenu kulturu.
Ped.god. 2001/2002
Ove pedagoške  godine upisali smo 42 djece u Vrbovskom i PO Moravice. Vanjski prostor vrtića uredili smo zahvaljujući donacije poduzeća „Bechtel“, postavili ljuljačke i tobogan. Postavili smo laminat u blagovaonu kako bi taj prostor iskoristili za druge razne aktivnosti. Učestvovali smo na maskenbalu, predstavljajući „ Kućice“ i za nagradu dobili Foto aparat. U posjet su nam stigli Pčelari udruge „Smreka“, družeći se s njima saznali o medu, ekološki zdravoj hrani i dobili na poklon 20 flašica. Tete kuharice su ga unijele u jelovnik.
Ped.god. 2002/2003
Došlo je do povećanja broja djece, tako da je u Vrbovskom organiziran rad u dvije skupine i jedna u PO Moravice. Obilježili smo Dan jabuka i ugostili prijatelje iz Dječjeg vrtića Bakar. Zajedno smo proveli dan na imanju naših roditelja u Osojniku. Brali jabuke, posjetili vinograd uživali u prirodi i častili se domaćim štrudlama od jabuka. Na povratku su kod nas ručali i veselo se družili zajedničkim boravkom na zraku. Ova godina važna je i po  obilježavanju 25 godina rada i djelovanja PO Moravice. Srebrni jubilej proslavili smo prigodnim kulturno-umjetničkim programom i druženjem u prostorijama vrtića. Izvršena je važna investicija - dobili smo svoje centralno grijanje i osigurali sigurnu toplinu.
Ped.god. 2003/2004
Ponovno se broj djece smanjio zbog gospodarske situacije i velike nezaposlenosti roditelja. Naša zadaća bila je pronaći model upisa kako ne bi došlo do zatvaranja PO Moravice. Upravno vijeće vrtića donijelo je odluku o povećanju cijene korisnika usluga na 450,00 kuna. Odgojno-obrazovni rad odgojitelji su obogaćivali raznim sadržajima i aktivnostima vezanih uz značajne datume i narodne običaje.
Ped.god. 2004/2005
Slijedio je nastavak unapređenja materijalnih uvjeta rada ustanova. Uređen je prostor PO Moravice, postavljen je laminat i oličene su sve prostorije. Oba igrališta opremljena su novim sadržajima za igru. U suradnji s Društvom naša djeca organizirali smo učenje engleskog jezika. Prvi puta uključili smo se na Maskenbal u Ogulin, pod maskama "Licitarska srca" Donacijom Srednje Željezničke škole iz Moravica dobili smo računala kako bi djeca dobila prva saznanja u svijetu informatičke pismenosti.
Ped.god. 2005/2006
Početkom ove godine bilo je upisano 48 djece u dvije mješovite skupine. Program Predškole organizirali smo u trajanju od 150 sati u dvije skupine. Uključili smo se na manifestaciju "Bundevijade" u organizaciji Turističke zajednice našeg grada Vrbovskog. Na radionicama s roditeljima i djecom izradili smo razne ukrase od bundeva, strašila i lutaka. Mame i bake ispekle su kolače koje smo izložili i gostili posjetitelje na našem štandu. Za „Dan željezničara“ djeca Područnog odjela Moravice svojim nastupom uveličao je njihov program i oduševio je prisutne goste. Učestvovali smo na "Krosu Novog lista Dolinom Kupe" u Brodu na Kupi. Iako je bilo ružno vrijeme, trčali su na 400 metara i osvojili I mjesto (djevojčice)i dječaci II mjesto. Na kraju utrke posjetili smo Osnovnu školu i počastili se s učesnicima ove sportsko-rekreativne manifestacije.
Ped.god. 2006/2007
Tijekom ove pedagoške godine bilo je upisano 48 ero djece u dvije mješovite skupine. U Vrbovskom 30 ero a u područnom odjelu 18 ero djece. Sklopili smo Ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije s ciljem praćenja kvalitete i kvantitete prehrane naših vrtića. „Dan vatrogasaca“ obilježili smo posjetom njihovoj postaji i upoznali djecu s radom i aktivnostima Vatrogasaca, njihovu odgovornost, opasnosti kao i pozitivne stavove. Odgojno-obrazovni rad provodio se prema Godišnjem planu i programu realizirajući postavljene ciljeve u odnosu na dijete, odgojitelja, roditelja i svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa.
Ped.god. 2007/2008
Porasla je cijena korisnika usluga na 500,00 kuna. Obilježena je značajna obljetnica 30 godina rada i postojanja Područnog odjela Moravice. U Domu kulture Moravice održana je svečanost "Vrtić nekad i danas". U svojim prostorijama nastavljeno je druženje uzvanika, roditelja i djece. Sudjelovali smo na Sportskim igrama u Delnicama, koje je organizirao Dječji vrtić "Hlojkica". Zajedničkom suradnjom organizirali smo u Gradskoj knjižnici jednom mjesečni posjet uz slušanje priča za djecu. Nakon slušanja priča slijedilo je likovno izražavanje na temu priče. Održana je svečanost uoči novogodišnjih blagdana i djeca su na poklon dobila slikovnicu i voće.
Ped.god. 2009/2010
Upisano je 36 ero djece u dvije mješovite skupine, Vrbovsko 25 ero i u Moravicama 11 ero. Rad predškole organizirali smo prema novim pedagoškim standardima u trajanju od 250 sati. Od važnijih događanja istakli bi Dan sporta predškolske djece, koju smo organizirali pod motom "Sportom do prijatelja" i okupili vrtiće Gorskog kotara. Stigli su nam prijatelji iz Delnica, Skrada, Ravne gore, Mrkoplja, Brod Moravica, Lokava, Moravica. Osmislili smo  razne takmičarske igre brzine i poligon spretnosti. Najbrži i najsnalažljiviji dobili su medalje i pehare. Vladalo je veselo raspoloženje, pravi sportski duh i pala je i pokoja suzica. Ugostili smo se štrudlama od jabuka teta kuharica i sokovima. Za roditelje i odgojitelje organizirali smo edukaciju na temu “Pozitivnog roditeljstva“
Ped.god. 2009/2010
Dan Policije organizirali smo posjetom Policijskoj postaji Vrbovsko, koji su u sklopu akcije "Djeca prijatelji prometa" upućivali nas i učili o sigurnosti i pravilnom ponašanju u prometu. Dogovorili smo i dolazak Prometne policije u vrtić kako bi za roditelje održali tematsko predavanje na tu temu. Organizirali smo humanitarnu akciju za bolesnog dječaka i na „Bundevijadi“sakupili novac za liječenje dječaka. Prvi puta posjetili smo koncertnu dvoranu „Vatroslav Lisinski“ i slušali simfonijsku priču "Peča i vuk". Za roditelje i odgojitelje pripremili smo edukacijske sastanke na temu "Uloga oca u odgoju djece" , "Pravilna prehrana djece i kretanje" i " Najčešće bolesti predškolskog djeteta".
Ped.god. 2010/2011
Ove pedagoške godine bili je upisano 51 dijete u primarni program, Vrbovskom 36 ero i u Područnom 15 ero djece. Izrađena nam je HACCP- studija kako bi pratili i posvećivali veliku pozornost zdravstvenoj zaštiti djece i pravilnoj prehrani. Dječji vrtić "Bambi" Vrbovsko proslavio je svoj 30 –ti rođendan i dobio svoju himnu. Učesnici programa bila su sva djeca mješovitih skupina i prikazan je odgojno-obrazovni rad i život vrtića u našem gradu. I ove godine humanitarnom akcijom pomogli smo bolesnoj djevojčici našim prilogom za liječenje u inozemstvu.
Ped.god. 2011/2012
Godinu smo započeli sa 49 ero djece i rukovodeći se novim pedagoškim standardima, oformili dvije mješovite skupine u Vrbovskom i jednu u Moravicama. Odgojitelji zajedno s djecom radili su  na projektima "Šuma", "Vrbovsko, prošlost i običaji", "Vile i vilenjaci". Takav način rada tražio je još veću angažiranost roditelja, djece i odgojitelja. Obilježavali su se i važniji datumi vezani za naš kraj. Posebno nas je oduševio izlet u Crikvenicu, putovanje turističkim brodićem na kojem smo promatrali jadransko podmorje. Na tom izletu posjetili smo i akvarij.
Dječji vrtić „Bambi“ Vrbovsko

Kralja Tomislava 20,
51326 Vrbovsko
oib 78490805964
mb 1468022
tel +385 (51) 875 014
Povratak na sadržaj